Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem

Kunstenaar Erik Odijk laat zien dat glas zich buitengewoon goed leent voor kunstwerken. De repeterende patronen van Odijk met mos- en rotsfiguren kleuren vanaf nu de verbindingcorridor met de nieuwbouw van het Rijnstate Ziekenhuis. Steinfort Glas leverde 22 panelen voorzien van KristalPrint-opdruk op de voorzijde, waarna Erik Odijk handmatig met precisie het patroon heeft benadrukt met een zandstraalpatroon op de achterzijde. Deze dubbele techniek zorgt voor een bijzonder schouwspel door lichtinval.

Weelderigheid vs. Star Trek

Natuurelementen als  boomstructuren en rots-patronen zijn een rode draad in het werk van Odijk. De beleving en levenskracht van de natuur komt daarbij regelmatig aan bod. In dit kunstwerk is een compositie te zien van rotsblokken met een weelderige begroeiing van korstmos. De herhaling en spiegeling van de compositie creëert een bijna psychedelische sfeer in het zogenoemde Holodeck, waar Odijk refereert naar de Science Fiction serie Star Trek. Het kunstwerk laat ook een landschapstuin zien tegenover de glaswand waarin de echte natuur aan het werk gaat.

Realisering

De panelen zijn aan de boven- en onderkant vastgeklemd in een doorlopend roestvrijstalen frame. Zo bekleedt het kunstwerk de hele lengte van het Holodeck die de oud- en nieuwbouw van het Rijnstate Ziekenhuis doet laten samenkomen.

Over het project

Opdrachtgever: Glas Bewerkingsbedrijf Brabant 
Ontwerp: Erik Odijk
Glas: Gehard blank, 10mm, voorzien van print
Product: KristalPrint
Locatie: Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem