De 8 voordelen van KristalPrint


 

In het kader van global warming en stijgende kosten, zoeken architecten, ontwikkelaars en consultants steeds vaker naar duurzame en groene bouwmaterialen. KristalPrint staat voor digitaal printen met keramische verf op glas. Een milieuvriendelijke toepassing met veel ontwerp- en toepassingsmogelijkheden. Dit maakt KristalPrint de toepassing om bij te dragen aan duurzame architectuur.

Architect Dan Schechter

Dan Schechter is architect en Business Development Manager at Phoenicia Flat Glass Industries. Hij schreef een top 8 over waarom werken met digitaal geprint glas het milieu kan helpen. Dit deed hij voor het internationale tijdschrift Glass International.

8 reden waarom KristalPrint goed is voor het milieu

1. Controle over lichtinval

Met digitale printtechnieken op glas is er volledige controle over de mate van doorschijnen doordat er gespeeld kan worden met de inktdikte. Hierdoor heb je invloed op de hoeveelheid natuurlijk licht en warmte in het gebouw.

2. Nabootsen van natuurlijke materialen

Steen, marmer, hout en andere natuurlijke materialen kunnen eenvoudig worden nagebootst met een digitale keramische print. Zo krijg je de uitstraling van het originele materiaal zonder aanslag te doen op natuurlijke bronnen. Daarnaast slijt KristalPrint niet zoals het originele materiaal. De keramische inkt is met het glas versmolten. Hierdoor is het extreem duurzaam krasvast en weerbestendig.

3. Vermindert externe temperatuur van gebouwen

Stijgende temperaturen in de stedelijke omgeving is een serieuze vorm van milieuvervuiling. Zonreflectie draagt bij aan deze temperatuurstijging. Door de print aan de buitenzijde van het glas aan te brengen wordt de temperatuurstijging als gevolg van reflectie verminderd.

4. Minder vogelsterfte

Door glas te voorzien van een print zorgen we er voor dat er minder vogels tegen gevels vliegen. Door een print of patroon op het glas aan te brengen, wordt het glas zichtbaar voor vogels.

5. Recyclebaar

Glas met een keramische print wordt op dezelfde wijze gerecycled als elk ander soort glas.

6. Geen gevaarlijke zware metalen

Digitale keramische prints op glas kunnen worden gemaakt zonder gebruik te maken van giftige zware metalen. De inkt die gebruikt wordt voor KristalPrint zijn lood- en cadmiumvrij.

7. Perfect voor renovatieprojecten

Door de gevel van een renovatieproject te voorzien van een glazen gevel wordt de levensduur van het gebouw verlengd. Op de nieuwe glazen gevel kan aansluiting worden gevonden met de omgeving, kan het oude aangezicht in ere worden hersteld of kan er een nieuw spannend element aan het straatbeeld worden toegevoegd. Sloop is niet meer noodzakelijk!

8. Certificering duurzame gebouwen

Meer en meer worden gebouwen gecertificeerd op basis van duurzaamheid, denk bijvoorbeeld aan BREEAM-NL. Als je kijkt naar functionaliteit en ontwerp van digitale keramische prints op glas en dit meeneemt in duurzaam bouwen of renoveren, dan kan KristalPrint een significante bijdrage leveren aan de certificering van een gebouw.

Lees hier het complete artikel “Eco-friendly benefits of digital ceramic printed glass” van Dan Schechter.

Voorbeelden van KristalPrint op gevels