Glas, keramiek en theater, veel mooier kan het niet!


Letterlijk op de bonnefooi bezocht Ekko de Bakker (Tryater) Steinfort Glas. De Bakker is verantwoordelijk voor de decors van Tryater, het breedst ontwikkelde theatergezelschap van Nederland. De thuisbasis is Leeuwarden, maar Tryater speelt haar klassieke en eigentijdse repertoire in heel Friesland en daarbuiten. En nu dus ook tussen keramiek én glas, want dat was de laatste missie van De Bakker.

Niet één, maar tachtig

“Voor onze nieuwe voorstelling ‘Brekber‘ (Fries voor breekbaar) was ik op zoek naar glazen stolpen, en niet één exemplaar, maar zo’n tachtig stuks in totaal”, vertelt De Bakker. “Denk je hier in Friesland aan glas, dan denk je aan Steinfort Glas in Franeker, de alleskunner op het gebied van glas. Dit werd na binnenkomst maar weer eens bevestigd door een rondleiding door de productiehallen; het is heel fascinerend om te zien hoe enorme glasplaten worden verwerkt tot innovatieve glasproducten. Over de opdracht waren we het snel eens, de online tak van Steinfort (Glazz.nl) nam de opdracht aan.”

Snel schakelen

“We moesten snel schakelen”, geeft Jelle Jan Wissmann van Glazz.nl aan. Zo’n drie weken na het verkrijgen van de opdracht werden de eerste tien exemplaren al afgehaald. Voor de repetities was het wenselijk om alvast een paar glazen stolpen te ontvangen. Recent zijn de laatste tien exemplaren afgeleverd. Deze kennen een wat afwijkend formaat, maar dit vormde voor ons geen enkel probleem. Vanaf 15 januari 2015 wordt de voorstelling ‘Brekber’ gespeeld in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Keramiek, theater én glas, veel mooier kan het niet!”